TitijayaTitijaya

Privacy Notice

Titijaya Land Berhad ‘s Privacy Notice

Titijaya Land Berhad and all its wholly or jointly controlled entities and associate companies (collectively ‘Group’ and where the context requires will refer to any of the relevant company within the Group) hereby issues this Privacy Notice in compliance with the Personal Data Protection Act 2010 (‘Act’). All references to the terms “Personal Data” shall have the same meaning as ascribed in the Act. The word “you” shall refer to yourself and/or such other person or companies represented by you of which you are providing Personal Data and the word “us” mean the Group.

Titijaya Land Berhad serta kesemua anak-anak syarikatnya yang dikawal secara menyeluruh atau bersama dan mana-mana syarikat berkaitan (secara kolektif “Kumpulan Syarikat” dan dimana konteks memerlukan rujukan Kumpulan Syarikat bermakna mana-mana syarikat yang berkenaan dalam Kumpulan Syarikat) mengemukakan Notis Privasi sebagai pematuhan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta tersebut”). Segala rujukan kepada perkataan “Data Peribadi” adalah mempunyai makna yang sama sepertimana di peruntukan di Akta tersebut. Perkatan “anda” yang digunapakai dibawah ini merujuk kepada anda sendiri dan/atau mana-mana pihak atau syarikat lain yang anda mewakili dan memberi Data Peribadi dan perkataan “kami” merujuk kepada Kumpulan Syarikat.

A. Information Collected / Kegunaan Data Privasi yang dikumpul

  1. The Personal Data collected may include the following information; your name, date of birth, address, gender, race, nationality, ethic origin, contact details, identification card/passport details, occupation, profession, employer’s details, income, marital status, children’s details, salutation, and/or lifestyle details including but not limited to car registration details, introducer details and loan details. All the above shall include copies of the relevant documents. The above list is non exhaustive and may be updated from time to time and published at the website of the Group that can be accessed at:http://www.titijaya.com.myData Peribadi yang akan dikumpulkan termasuk maklumat-maklumat berkenaan berikut; nama anda, jantina, bangsa, kewarganegaraan, asal etnik, kad pengenalan/maklumat paspot, perkerjaan, profesion, majikan, pendapatan, status perkhawinan, maklumat anak-anak, jawatan kehormatan, dan/atau perihal gaya hidup termasuk tetapi tidak terhad kepada maklumat pendaftaran kereta, pihak pengenal dan maklumat pinjaman. Kesemua diatas juga termasuk salinan dokumen-dokumen yang berkenaan. Senarai perkara-perkara di atas ini adalah tidak meyeluruh dan boleh dikemaskini bila-bila masa saja dan dipaparkan di dalam laman sesawang Kumpulan yang boleh diakses di: www.titijaya.com.my
  2. Your Personal Data are collected from various sources including but not limited to:
        • information or comments from various sources provided by you to us by whatsoever means and in whatsoever manner which shall include any technical data generated by your electronic communication with the Group such as your ISP address and etc;​
        • information submitted online by you using any online facilities;​
          information from third party referral;​
        • information obtained independently by us from lawful sources;​
        • maklumat atau komen dari pelbagai sumber yang dikemukan oleh anda kepada kami melalui apa jua cara dan/atau bentuk termasuk apa-apa maklumat teknikal yang dijanakan semasa anda berkomunikasi secara elektronik dengan Kumpulan Syarikat sebagai contoh alamat ISP anda dan lain-lain;​
        • maklumat yang dimasukkan oleh anda semasa mengunapakai apa jua kemudahan dalam talian;
        • maklumat dari pihak ketiga sebagai pengenal; dan
        • maklumat yang diperolehi secara berasingan oleh kami dari sebarang sumber yang sah dari segi undang-undang.​

B. Purpose of Collection of Personal Data / Tujuan Mengumpul Data Peribadi

By providing your Personal Data you hereby agree that the Group shall collect, retain and use your Personal Data for the following purposes:

  • Performing discharging any and all of the Group’s contractual obligations with you;
  • Processing your application;
  • Conducting research for planning of products, goods, services or other statistical or benchmarking analysis;
  • Purposes of connected with operation, administration, management, development, record-keeping, contractual enforcement and communication with you;
  • As required by the law or in compliance with any legal processes;
    As required to be disclosed to any third party with interest to acquiring an interest in/of the Group;
  • Disclosure by any service or product provider engaged by the Group as is required under any laws, directives or guidelines to any governmental or non-governmental agencies or bodies or any third party;
  • The above list is non exhaustive and may be updated on from time to time by the Group and published at the above website of the Group.

Dengan memberi Data Peribadi anda kepada Kumpuan Syarikat, anda setuju agar Kumpulan Syarikat mengumpul, menyimpan dan mengunapakai Data Peribadi anda untuk tujuan berikut:

  • melaksanakana kesemua atau mana-mana obligasi kontrak Kumpulan Syarikat dengan anda;
  • memproses permohonan anda;
  • melaksanakan peyelidikan, untuk perancangan produk, perkhidmatan atau apa-apa analisa statistic dan penanda aras;
  • berkaitan dengan tujuan operasi, pentadbiran, pengurusan, pembanguan, simpanan rekod, penguatkuasaan kontrak serta komunikasi dengan anda;
  • sepertimana yang dikehendaki oleh undang-undang atau apa-apa proses undang-undang;
  • sepertimana yang diperlukan oleh mana-mana pihak ketiga yang mempunyai hasrat memperolehi kepentingan dalam/pada Kumpulan Syarikat;
  • pendedahan oleh mana-mana pembekal perkhidmatan atau produk yang dilantik oleh Kumpulan Syarikat sepertimana yang dikehendaki dibawah apa-apa undang-undang, direktif, garis panduan kepada apa-apa jabatan atau agensi kerajaan atau bukan kerajaan dan mana-mana pihak ketiga yang berkenaan;
  • Senarai perkara-perkara diatas ini adalah tidak sempurna dan boleh dikemaskini bila-bila masa saja dan dipaparkan di dalam laman sesawang Kumpulan Syarikat sepertimana yang dirujuk diatas ini.

C. Use and Disclosure / Kegunaan dan Pendedahan

Your Personal Data provided to us will be kept confidential but you agree that the Group may disclose and transfer (whether in Malaysia or abroad) amongst any company within the Group and/or to third parties as may be necessary or appropriate including but not limited to the Group’s consultants, solicitors, auditors, employers, contractors, suppliers, partners, joint venture partners, advertisers, purchasers, network operators, property management companies, service and product providers, associated companies, any relevant authorities (governmental and/or non-governmental), embassies, statutory bodies, regulatory bodies, any organisations or relevant financial institutions, any other persons under a duty of confidentiality to the Group or any company within the Group, any companies within the Group (including those established or incorporated from time to time), actual or proposed assignees or transferees or buyers of any of rights/businesses/assets of the companies within the Group, service and product providers (including those who assist us in providing the Group’s Website), for the Group’s operational, administration and development requirements and to organizations who provide archival, auditing, professional advisory, debt collection, insurance, banking, marketing, advertising, mailhouse, delivery, recruitment, call centre, technology, research, utility, loyalty programme and security services to use, disclose, hold, process, retain or transfer such Personal Data for the purposes of (B) above for and on behalf of Group.

Data Peribadi yang diberikan oleh anda kepada kami akan dirahsiakan tetapi anda bersetuju bahawa Kumpulan Syarikat boleh mendedahkan dan memindahkan (sama ada di Malaysia atau di luar Negara) di antara mana-mana syarikat dalam Kumpulan Syarikat atau mana-mana pihak ketiga yang perlu dan sesuai termasuk tetapi tidak terhad kepada pakar perunding, peguam, juru audit, majikan, kontraktor, pembekal, rakan kongsi, ahli gabungan bersama, pengiklan, pembeli, pengendali rangkaian, syarikat yang menjalankan urusan hartanah, pembekal perkhidmatan dan produk, syarikat-syarikat bersekutu Kumpulan Syarikat, mana-mana pihak berkuasa (kerajaan dan/atau bukan kerajaan), kedutaan, badan berkuatkuasa mana-mana organisasi atau institusi kewangan berkenaan, seseorang yang lain dibawah tugas kerahsiaan terhadap Kumpulan Syarikat atau mana-mana syarikat Kumpuan Syarikat (termasuk yang ditubuhkan atau diperbadankan dari masa ke semasa), pemegang serahan hak atau penerima pindaan atau pembeli sama ada sebenar atau yang dicadangkan bagi apa-apa hak/perniagaan/asset dalam mana-mana syarikat Kumpulan Syarikat, pembekal perkhidmatan atau produk (termasuk mereka yang membantu kami dalam penyediaan laman sesawang) untuk keperluan operasi, pentadbiran, pembangunan Kumpulan Syarikat dan organisasinya yang membekal perkhidmatan arkib, audit, nasihat professional, pungutan hutang, insuran, perbankan, pemasaran, mailhouse, penghantaran, perekrutan, pusat panggilan, teknologi, penyelidikan, utiliti, program kesetiaan dan keselamatan mengunakan, mendedahkan, memegang, memproses, menyimpan atau memindah Data Peribadi bagi tujuan pemgumpulan Data Peribadi di perkara (B) di atas dan bagi pihak Kumpulan Syarikat.

D. No liability / Tanpa liabiliti

Notwithstanding the Personal Date collected, the Group shall not be liable for the non-achieving of any of the purposes set out in item (B) above. In addition failure in your part to furnish complete Personal Data may result in our inability to provide to you the full and complete range of benefits and/or services under any contract or otherwise.

Meskipun Data Peribadi yang dikumpulkan, Kumpulan Syarikat tidak menanggung sebarang tanggungjawab atau liability sekiranya mana-mana tujuan sepertimana yang diperihal di perkara (B) diatas tidak dapat dicapai. Selain daripada yang diatas kegagalan anda untuk mengemukakan kepada Kumpulan Syarikat Data Peribadi anda yang secukupnya, kemungkinan Kumpulan Syarikat tidak dapat memberi pelbagai manfaat atau perkhidmatan menurut apa-apa kontrak atau lain-lain.

E. Storage and Retention of Personal Data/ Simpanan dan Pengekalan Data Peribadi

  • The Group may store your Personal Date in hard copies or electronically in or outside Malaysia at any office or storage space, operated by the Group or any of its service providers for as long as necessary for the purposes of item (B) above and in compliance with any legal, regulatory or accounting requirements in the interest of the Group.
  • The Group does not offer any online deletion of your Personal Data.
  • Kumpulan Syarikat boleh menyimpan Data Peribadi anda dalam bentuk salinan cetak atau secara elektronik di dalam atau di luar Malaysia di mana-mana pejabat atau ruang stor yang dikendalikan oleh Kumpulan Syarikat atau mana-mana pembekal perkhidmatan yang dilantik oleh Kumpulan Syarikat untuk tempoh masa untuk mencapai tujuan sepertimana yang diperihal di perkara (B) diatas ini dan bagi mematuhi apa-apa undang-undang, kerperluan pihak berkuatkuasa atau perakaunan untuk melindungi kepentingan Kumpulan Syarikat.
  • Kumpuan Syarikat tidak menawarkan apa-apa kemudahan dalam talian untuk memadam Data Peribadi anda.

F. Right to access Personal Data / Hak untuk akses Data Peribadi

  • You may access to your Personal Data on payment by paying a prescribed fee to the Group and to request the Group to update correct any your incorrect Personal Date as is permissible in law.
  • You may post any questions regarding this Privacy Notice, access your Personal Data or withdraw your consent by sending a written notice to the Group in the following address:
    N-16-01, Penthouse, Level 16, First Subang, Jalan SS 15/4G, 47500 Subang Jaya, Selangor darul Ehsan
  • Anda boleh mengakses Data Peribadi anda atas pembayaran suatu fi yang ditetapkan kepada Kumpulan Syarikat dan meminta Kumpulan Syarikat megemaskini atau membetulkan apa-apa maklumat peribadi anda yang tidak betul setakat yang diperuntukan oleh undang-undang.
  • Anda boleh mengemukakan sebarang pertanyaan berkenaan Notis Privasi ini, mengakses Data Peribadi anda atau menarik balik persetujuan anda dengan menyampai suatu notis bertulis kepada Kumpulan Syarikat di alamat di bawah ini:
    N-16-01, Penthouse, Level 16, First Subang, Jalan SS 15/4G, 47500 Subang Jaya, Selangor darul Ehsan

The Group reserves the right to amend this Privacy Notice from time to time. You are advised to check this Privacy Notice on the Group’s website on a regular basis.

Kumpulan Syarikat berhak meminda Notis Privasi in bila-bila masa. Anda dinasihatkan untuk menyemak Notis Privasi ini di laman sesawang Kumpulan Syarikat secara lazim dari masa kemasa.